על בשר, ירקות ושאר ירקות – ולמה כדאי לוותר הן על פטיש הפלסטיק והן על פטיש השניצלים
ליום העצמאות יש מסורת של מופעים ואירועים חגיגיים, אך עבור רבים מאיתנו אירועי יום העצמאות המרכזיים הם מפגשי המנגל. לכן החלטתי ללקט ברשת מספר אלטרנטיבות לגושי הבשר שייערמו כנראה בהמוניהם "על האש". אל דאגה, חברים: אין בהמשך הטפה לצמחונות. אני יודע שאין הרבה ריחות שמשתווים לניחוחות העשן המסתלסל מעל לנתחי בשר משובח על גריל; למרות שאני צמחוני, אני בכל זאת גם ממוצא ארגנטינאי… אם כי אני מודה שבכינוסים משפחתיים אני מצניע את העובדה שאני צמחוני, לא משתגע על כדורגל והספרדית שלי מאד בסיסית – אחרת יסקלו אותי באמפנדס וינדו אותי רשמית מהעדה. ואם מישהו מבני משפחתי קורא את זה ומתחיל להכין את האמפנדס לסקילה, אז הנה מתכון והצעת הגשה:
בכל אופן, יום העצמאות לא חייב להיראות כמו חזון העצמות העסיסיות. אמנם גם כשהתחלתי להיות צמחוני, עדיין המשכתי לראות בירקות תוספת למנה העיקרית; אני חושב שזו גישה נפוצה, שמביאה לתחושה שמשהו חסר בארוחה ולפיכך מהווה את אחד הגורמים לכך ששוק תחליפי הבשר והשניצלים הצמחיים כל כך פורח, למרות שהרוב המוחלט של המוצרים האלה הם מוצרים תעשייתיים בעטיפה נוצצת ובאיכות תזונתית נמוכה (ובלשונו של ד"ר גדעון רון: "פת-זבל"). לקח לי זמן להבין ש-"שאר ירקות", בעצם, הוא עולם ומלואו.
מעבר לכך כדאי לזכור, שאוכל זה כיף ודווקא משום כך לא באמת חייבים לזלול עד להתפקע. אלה שיבחרו לזרום עם המסורת ולנשנש עד דלא ידע, אולי ישמחו לפחות לגלות בקישורים הבאים אפשרויות נוספות מעבר ללעיסת סטייקים, וזה יכול להיות במקום או בנוסף. בכל מקרה מומלץ לאכול במתינות, וגם לנצל את יום החופשה כדי לטייל ברגל או באופניים; כמו כן יש הרבה אתרי בילוי ותרבות שפתוחים בחינם (למשל, מוזיאון ארץ ישראל בת"א), ומקומות ששווה לטייל בהם.
אז הנה קישורים למתכונים טעימים, בריאים, זולים ומשביעים – בתיאבון 🙂
אז מה לנו יש?
בזמן שישראל מגששת אחרי עצמאותה הקולינארית, המאכלים הלאומיים שלה עדיין נשענים על מסורות מקומיות אחרות. כל עוד הם טעימים וטבעוניים – למי אכפת. אורי שביט הנפלאה מלהטטת עם כדורי פלאפל וחצילים קלויים.
יום עצמאות צמחוני
מהיום לא מסתפקים בשניצל תירס מופשר או בכמה ירקות משופדים – גם לכם מגיעים המבורגרים וקציצות. עמרי אנדרס-צורף סבור שבשביל זה המציאו את העדשים, הקינואה ושיבולת השועל.
עמידים בתנאי שטח: סלטי פיקניק
לקראת יום העצמאות והפיקניקים שבדרך, יעל גרטי מגישה שלושה סלטי פיקניק קלילים וטעימים שיעמדו בגבורה בשהות הארוכה בחיק הטבע.
אתנחתא לבטן: סלט ברוקומיני
עם בטן מלאה במצות ומחשבות על האוכל שאמור להגיע עם החגים הבאים בתור, החליטה אלומה בליליוס לתת למערכת העיכול קצת מנוחה והכינה סלט ברוקומיני נפלא.
לא רק לקרניבורים: מנגל צמחוני
לא פשוט להיות צמחוני ביום העצמאות, כשהשמים מתכסים עשן מנגלים.
פיליס גלזר מציעה תחליפי בשר טעימים, שטובים גם לאוכלי בשר שרוצים לשמור על הבריאות.

ההמבורגר הכי טעים שאכלתי מימיי - המבורגר מעדשים ותפוחי-אדמה ב"קנגורו קפה" בהאנוי, ויאטנם
המבורגר ללא בשר
יום העצמאות כבר מזמן הפך ל"חג הבשר", למורת רוחם של הצמחונים. כדי לתקן את העוול ההיסטורי נותנים שלושה שפים שלוש גרסאות להמבורגר נטול בשר שיאפשרו גם לצמחוניים להצטרף לחגיגות המנגל.
ירקות, גבינות ופירות על האש
לא צריך להיות צמחוני אדוק כדי לנצל את הלהבות הלוהטות של המנגל ליצירה קולינרית קצת יותר מעניינת מאשר עוד שישליק. נעמי אבליוביץ' ממנגלת ארטישוק עם בוטנים, חלומי עם משמשים ואפילו קינוח.
לנפנף לבשר לשלום
אם בשר זה לא הקיק שלכם, או שפשוט בא לכם לסגור את ארוחת החג עם קינוח קליל ומתוק, נסו את קינוחי הפירות על האש שמכינה לכם השפית שלי לרון מהמסעדה הצמחונית אורגנית "משק ברזילי".
על האש בנוסח "אנונימוס"
המדריך למנגל צמחוני: איך מכינים שיפודי ירקות, טופו וסייטן? מה לגבי המבורגר צמחוני או סטייק?
טיפים לתיבול, רעיונות למרינדות ומתכון מנצח מאתר "אנונימוס".
מתכונים אלטרנטיביים ליום העצמאות
פלפלים קלויים, לביבות חצילים, שיפודי חלומי והמבורגר סויה ובוטנים…
אפילו אוכלי הבשר לא יישארו אדישים
אז מה אם יום העצמאות?
אז מה אם זה יום העצמאות? זה לא אומר שצריך לאכול טונות בשר.
עינת שגיא מציעה מספר דרכים אחרות ליהנות מחג המנגל.
עד כאן הקישורים.
אם יש לכם רעיונות, הצעות ומתכונים נוספים – אשמח לשמוע.
חג שמח ובתיאבון!
געגועיי לקלרה 🙂
כן, מירב… היו זמנים! 🙂
גדול! איפה היית עם הרשימה הזאת עד עכשיו? 🙂
אין עלייך!! תודה על המתכונים! שיהיה חג שמח…
ליאת – עד עכשיו הייתי עם הרשימה הזאת בסיבוב הופעות בחוף המערבי 🙄
מור – תודה! חג שמח, נסיעה טובה – ושינה נעימה 😎
נראה מעולה. אני באה אם אתה מכין כדורי פלאפל וחיצלים קלויים…. מתגעגעת